Bannerbilde

Mellemstrand sørger for at overvannet tidsforsinkes

Mellemstrand sørger for at overvannet tidsforsinkes

Fordrøyningsmagasin av betongrør er en effektiv, trygg og enkel måte å tidsforsinke nedbør, før vannet slippes inn på kommunale overvannsledninger.

Tekst: Inger Anita Merkesdal    Oppdatert:  16 april 2021
Produkter i denne artikkelen:   Fordrøyningsmagasin standard

Mellemstrand AS har ansvar for grunnarbeidene til et nytt byggefelt, Sporafjell del nord, i Klepp. Feltet blir liggende på toppen av et høydedrag. Det er i hovedsak tett bebyggelse på alle kanter, og nedbøren fra utbyggingsområdet må tidsforsinkes. Det skal skje i et 41 meter langt fordrøyningsmagasin, som består av betongrør på DN 1600 mm  levert av Skjæveland.

Vi besøkte Mellemstrand for å se hvordan de monterte fordrøyningsmagasinet.

Bilde/film

Grei montasje

Grunnen består av fjell og sandmasser. Den erfarne entreprenøren har gravd ut hele byggegropen, før de startet monteringen. Fundamentet er klargjort som for all annen legging av betongrør. Med en maskin i grøfta, en på grøftekanten og dyktige håndmenn, går arbeidet unna. Arbeidet ledes av formann Tor Ivar Gundersen. Selve montasjen er enkel, men kvaliteten er avhengig av nøyaktighet i alle ledd.

– Det virker som om stemningen er god. Går jobben bra?
– Stemningen er god ja, og fremdriften er litt foran skjema.

– Selv om det har vært en kald vinter med frost?
Ja, vi pottler og graver hele tiden. Undervegs traff vi på noe fjell, så vi fikk sprenge litt da tælen var på det verste.

– Og hvordan var det å montere fordrøyningsmagasinet?
– Det gikk også unna. Rørstrengene ligger tett. Vi brukte en hoppefot mellom dem, og fikk komprimert veldig godt. På utsiden av rørstrengene komprimerte vi med en dieselplate, forklarer han.

På bildet ser vi hele gjengen som deltok da vi besøkte anlegget. Nede fra venstre er Rasmus Hole, Even Fjotland, og Tor Ivar Gundersen. Oppe til venstre er Tom Steinsland, og skoleelev Tore Mauland oppe til høgre.

Grunnen avrettes som for alle annen rørmontasje. Rørmontasjen går effektivt med en maskin på kanten og en i grøfta.


Effektiv gjeng

I skrivende stund er endekummene satt på plass og fordrøyningsmagasinet dekket til. Nå arbeider Mellemstrand-folkene seg videre med en overvannsledning på DN 500 mm oppover på feltet.

Fra venstre formann Tor Ivar Gundersen og firmaets daglige leder Ole Morten Mellemstrand.Byggefeltet skal bestå av rekkehus, noen blokker og 14 eneboliger. Mellemstrand har ansvar for alt det offentlige grunnarbeidet, inkludert ferdigstilling av veg og fellesareal. De startet jobben med å spenne av jord før årsskiftet.

– Det går greit å montere rørene. Så her er alt bare bra, og jeg er fornøyd med det hele, forteller formannen.

– Jeg har hatt gode folk med meg hele tiden, både håndfolkene og maskinførerne. De fikk montert fordrøyningsmagasinet greit, og er fine folk å jobbe med.

– Det så ut som om du også hadde med deg en skoleelev?
– Ja, vi har hatt med oss en elev fra Øksnevad videregående. Han var med på å koble fordrøyningsmagasinet, for de hadde skoleferie da. Han har også vært med på andre prosjekt. Vi er kjempefornøyde med ham og huket tak i ham første gang han var på utplassering med skolen. Dette er en skikkelig stå-på-kar, så han har vi skrevet lærlingekontrakt med nå, sier Tor Ivar Gundersen fornøyd.

Mellemstrand monterer fordrøyningsmagasin og VA-grøfter på Sporafjell