Bannerbilde

Skjæveland produserer nå rør med 25 prosent lavere vekt

Skjæveland produserer nå rør med 25 prosent lavere vekt

Vi i Skjæveland Cementstøperi har de siste 18 månedene jobbet frem et konsept for å produsere VA-varer med økt kundeverdi på en bærekraftig måte.

Tekst: Inger Anita Merkesdal    Oppdatert:  18 mai 2020

Planleggingen av Skjævelands nye fabrikk dreier seg om nettopp dette; Vi har som mål å være på topp i Europa når det kommer til bærekraftig produksjon og brukerverdi.

For å møte morgendagens utfordringer har vi gjennom prosjektet «Ny fabrikk» tenkt helt utenfor boksen, og kommet opp med både nytt produktdesign og produksjonsteknologi. Produksjonsanlegget er blant annet designet for å ta i bruk sementtyper med 40 prosent lavere klimagassutslipp enn hva tradisjonell produksjon tillater.

– Det eneste likhetstrekket mellom tradisjonelle rør og vårt nye design, er at den norske IG-skjøten er beholdt. Ellers er hele geometrien endret – rørene er lengre og slankere, men har samme styrke som tradisjonelle rør. I samarbeid med kundene våre har vi i tillegg lagt inn ekstrafunksjonalitet som gjør anleggsarbeidet smidigere og mer miljøvennlig. Løsningen vil ha betydelige effekter for det totale klimaavtrykket på byggeplassene, beskriver Skjævelands prosjektleder Arvid Lillebø.

– Bærekraft er ekstremt viktig og alle må ta sin del av ansvaret. Her er vårt første bidrag til betydelig bedre miljøresultat for hele VA-bransjen, avslører konsernleder i Skjæveland Gruppen Egil Lillebø.

Rørene under presenningen er nystøpt og dekket til for herding. I de neste ukene vil det gjennomføres omfattende testing før produktene skal prøves ut i et pilotprosjekt.

Vi kommer tilbake med mer fortløpende. Følg med!